Van een aantal makelaars kregen we een vragen over de techniek die we gebruiken bij onze producten voor de woningpresentaties. We hebben ze verzameld en gaan ze stuk voor stuk behandelen.
1) Wat zijn pointclouds en wat hebben die met woningpresentaties te maken?
2) Hoe worden plattegronden gemaakt en waar zijn ze voor nodig?
3) Wat is een meetrapport en waar is het voor nodig?
4) Waarom gebruiken jullie een 3D-laserscanner en geen handmatige afstandsmeter?
Wat zijn pointclouds en wat hebben die met woningpresentaties te maken?
Van laserstralen naar pointclouds
Je kent de groene kleur van een laserstraal vast wel. Als je onze 3D laserscanner aan het werk ziet, doet ie precies hetzelfde, alleen zie je de groene kleur niet. Je ziet niets, maar áls je ze kon zien, is een woning binnen enkele minuten gevuld met honderden miljoenen groene laserstralen. Dat zijn de laserstralen, die de afstanden tot objecten bepalen. Het eindpunt van de laserstraal op een wand geeft een datapoint. Deze meettechniek passen we met onze extreem nauwkeurige en snelle Leica BLK2GO 3D-laserscanner toe.
Deze datapunten vormen samen een pointcloud, ook wel puntenwolk genoemd. En dat ziet er uit zoals de gespikkelde foto hieronder. Met SLAM-technologie, worden de pointclouds omgezet in een 3D-model. Deze meetdata is de basis van de uiterst precieze plattegronden en meetrapporten. En dat ziet er in het begin zo uit zoals de foto met de pijltjes, cijfers en gekleurde lijntjes.